Tundra labud - rijedak ali vrlo glasan puk

Leteći tundra labud sa žutom oznakom na crnom kljunu nije samo lijep, već i rijedak prizor. Ptice su uvrštene u Crvenu knjigu i njihovo snimanje je zabranjeno. Više činjenica i korisnih podataka o pernatom bijelom možete pronaći u našem članku.

Značajke obrasca

Ova ptica iz obitelji patki ima dva imena: mala i tundra. Ovo posljednje ime povezano je s teritorijima u kojima živi. Ove se ptice slobodno osjećaju u europskoj tundri. Prije toga, ptica je također živjela na poluotoku Kola, ali sada je nećete susresti. No, glas tundre labuda može se čuti na otocima kao što su Vaigach, Novaya Zemlya i Kolguev.

Istraživači su identificirali dvije populacije takvih labudova: zapadnu i istočnu. Takve se ptice razlikuju samo na mjestima gdje vole provoditi vrijeme i zimu. Na primjer, zapadna populacija preferira Francusku, Nizozemsku i Veliku Britaniju, a istočna regija preferira azijske države. Broj ptica u zapadnoj populaciji se djelomično oporavio, dok je istočni tek u procesu oporavka. Općenito, ova vrsta ima 5. kategoriju u Crvenoj knjizi, to jest, "vrsta koja se oporavlja".

Najtipičnija mjesta za gniježđenje u malom labudu su otvorena vodena tijela. Voli plivati ​​i uvijek drži svoj vrat pod pravim kutom. Osunčana tundra ne može roniti, pa hvata hranu na površini vode. Hrani se rakovima i drugim morskim stanovnicima plitke vode. Pticu je vrlo lako razlikovati od ostalih ptica zvučnim, melodičnim glasom (gotovo kao pjevač, ali tupiji), tako da snimanje znači svjesno ići na krivolov.

podrijetlo

Prema dokazima i dokumentima, ova obitelj pataka, koja uključuje i malog labuda, pojavila se u miocenskom razdoblju. Zemljopisno, to se dogodilo u Europi ili na zapadnom dijelu Euroazije. Postupno su ptice birale tundru i privlačile pozornost biologa. Čak i danas ova ptica ostaje slabo shvaćena.

izgled

Po svojim estetskim karakteristikama ovaj član obitelji pataka nalikuje labudu. Duljina tijela tundre labuda može biti od 115 cm do 127 cm, a raspon krila istodobno varira od 170 cm do 200 cm, a jedna tundra u prosjeku teži do 5 kg.

Ovo je vrlo lijepa ptica, čiji je perje bijelo. Kljun labudova ove pasmine je crn. A u samom podnožju kljuna nalazi se čvrsta točka žute boje, koja se jasno vidi na amaterskim i profesionalnim fotografijama.

hrana

Zapadni tundra labud preferira biljnu hranu: vodene biljke, travu, bobice. Istočnjačka mala ptica također može profitirati od vodenih beskralješnjaka ili malih riba. Maloljetnici se hrane rakovima, malim mekušcima i drugim živim bićima, koja se s dna uzdižu odraslim osobama. Roditelji svojim šapama posebno čine oscilatorna kretanja, tako da se vodene životinje uzdižu s dna i služe kao hrana za piliće.

reprodukcija

Mali labud počinje razmnožavati u dobi od 2-4 godine. Labudovi biraju svog partnera za cijeli život. Za polaganje jaja ptice stižu u toplo doba (proljeće) i nastanjuju se na jezeru ili rijeci. Izgradnja gnijezda u potpunosti je odgovornost ženke. U jednom polaganju može biti od 1 do 5 bijelih plodova, koji se postupno prekrivaju smeđim pjegama.

Inkubacija budućeg potomstva odvija se naizmjence: žensko ili muško. Pilići se pojavljuju za oko mjesec dana, a nakon još 1,5 mjeseca stoje na krilu.

Galerija fotografija

U našoj fotogaleriji nudimo nekoliko fotografija prekrasnog tundra letka.

Fotografija 1. Ptica okružena drugim pticamaFotografija 2. Labudova glava izblizaSlika 3. Ptica u blizini ribnjaka

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorije