Borneo bradate svinje

Pin
Send
Share
Send
Send


Na otoku Kalimantan živi bradata svinja. To je jedino stanište (drugo ime za ovaj dio zemlje - Borneo) tih životinja u prirodi. Slične svinje s bradom nalaze se na otocima Malezije i Indonezije, ali pripadaju drugim vrstama. Beardyjeva domovina je najveći otok Malajskog arhipelaga, tako da imaju dovoljno mjesta za život. Glavna značajka Borneo prasadi - svjetlo guste kose na licu.

Bradati zgodni

Njihovo lice krasi neka vrsta "sive" brade, za koju je životinja s otoka dobila ime. Ali ako usporedite pojavu različitih pasmina i vrsta ovih svinja, tada bradati svinja Bornei pripada "sportskoj kategoriji".

Ima vitko tijelo, duge, tanke noge, suženu glavu. Njuška životinje je proširena naprijed, uši su velike i široke.

Borneovska svinja nema mali zavoj u spiralu. Njezin dugi pravi rep okrunjen je na kraju račvastom kićankom. Njuška životinje, bez obzira na spol, "ukrašena" je s dva para velikih bradavica. Često su potpuno skriveni u debelom svjetlosnom rastu na licu, slavnoj bradi.

Ostatak svinjskog tijela, kao kontrast, prekriven je kratkim tamnim krznom. Rijetko je, stoga kroz nju sjaji koža.

Odrasli Bornean svinje mogu težiti i do 150 kg, duljine do 1,5 m, a visina grebena 70-80 cm.

Život na dnevnom svjetlu

Bornei bradata svinja - društvena životinja. Oni formiraju obiteljske grupe do 30 glava. U popodnevnim satima prasad polako lutaju šumama i šikarama u potrazi za hranom.

Topla klima omogućuje im uzgoj tijekom cijele godine. Trudnoća kod bradate svinje traje 4 mjeseca. U jednom leglu ima od 2 do 8 beba (prosječni broj je 4). Osjećajući pristup porođaja, ženka gradi iz grana i ostavlja posebnu olovku, duljine oko 2 m i širine 1 m. Tamo mladunci provode prva 2 tjedna života, polako upoznajući svijet.

Tada počinju lutati sa svima. Majka ih hrani mlijekom do 3 mjeseca, postupno prelazeći na "pašnjak". Mlade životinje čuvaju se godinu dana, nakon čega se smatraju odraslim osobama. I nakon 6 mjeseci doseže spolnu zrelost.

Osim osobe koja ih lovi, piton, malajski medvjed i zadimljeni leopard nanose štetu bradatim svinjama.

Dijeta na otoku

Bornei bradati svinja živi u tropskim šikarama. Iako je svejeda, kao i sve svinje, njezina uobičajena hrana je:

  • pali plodovi;
  • mladi izbojci palme sago;
  • korijena;
  • ličinke insekata i same insekte;
  • mrcina.

Ako bradate svinje lutaju ljudskim prebivalištem, onda napade na polja kasave ili jama. To uzrokuje štetu lokalnim seljacima koji ih vraćaju lovom životinja za svoje meso.

Ako imate sreće, stado svinja može se smjestiti iza migrirajućeg jata majmuna. Oni nisu previše oprezni u hrani i nakon njih na zemlji ostaje mnogo voća. Sa zadovoljstvom i da palade jedu svinje.

Ali kad dođe jesen, životinje prate dobro utabane staze davno na jugu. Tijekom migracijskog razdoblja uglavnom se kreću noću i jedu znatno manje nego obično.

Dugo putovanje

Krajem ljeta obiteljske skupine svinja okupljaju se u ogromna stada, ujedinjujući stotine, pa i tisuće glava. Sva ova gomila, na način na koji su njihovi preci bježali stoljećima, juri na jug. Tamo će naći hranu i plodno tlo. Životinje se kreću gotovo kontinuirano, prelazeći zemlju i rijeke. Ne stoje svi tako. Neki umiru od umora, a netko iz ruke osobe.

Dnevni stanovnici ne propuštaju takvu priliku da se opskrbljuju mesom. Lovci hvataju životinje u vodu, gdje nisu toliko pokretni i klanjaju.

Do sada ova metoda lova nije nanijela mnogo štete stanovništvu, ali u nekim dijelovima otoka borneanska bradata svinja postala je rjeđa. Znanstvenici su već obratili pozornost na to. Možda će uspjeti održati ravnotežu između uobičajenog načina života životinja i potreba ljudi.

Ako želite upoznati još jednu nevjerojatnu pasminu, pročitajte članak African African Pistas.

Zanimljiv članak? Podijelite ga s prijateljima.

Napiši u komentarima koji je svinja bolji: s bradom ili bez.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Pogledajte videozapis: Bradata, VPD & LaMeduza - Take Me From Here (Listopad 2020).

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorije